În ultimii ani din comunism, un om al muncii putea să sărbătorească decent 1 Mai, Ziua Proletariatului, cu 25 de lei.
Înainte de 1989, nu se găseau mici la alimentară. Soluțiile erau berea vărsată la bidon și micii pe grătar sau la tigaie, dacă aveai abilități și cunoștințe. În concluzie, exclus picnic cu mici și bere, de capul tău. Totul organizat în crânguri, terase, restaurante, faleze. Dar marfa cea mai scumpă era benzina, 9 lei, și pe cartelă.
Ca să defalcăm, un mic costa între 1,50 lei și 2,50 lei, în funcție de local. Puteau fi incluse sau nu chifla sau pâinea feliată și muștarul de Tecuci. Mergem la maximum 2,50 lei, dar media poate fi făcută la 2 lei. Berea la halbă, vorbim de 1989, costa 5 lei.
La un calcul simplu, patru mici și trei beri egal 25 de lei pe cap de om muncitor. În funcție de numărul membrilor familiei, se poate face totalul.
Trebuie amintit și că, în comunism, de 1 Mai, micii nu se serveau la masă. Era coadă la zona de grătare, și ce coadă! Berea se vindea la liber, dar se termina. Dacă voiai să fii sigur că ai suficientă bere pentru toată familia, trebuia să comanzi mai multe halbe o dată.
Prețul pare asemănător cu cel din 2024, deși micul poate costa acum vreo 3 lei, iar berea, doză sau halbă, o găsim cam tot pe la 5 lei.
Salariul minim brut în 1989 era 2.000 de lei, dar ”în mână” ajungea la aproximativ 1.400 de lei. Un salariul decent ajungea pe la 2.500 de lei ”în mână”. Salariul, greu de explicat acum, era fix, în funcție de treptele de calificare profesională, meserie și condiții de muncă, nenegociabil. Dar era imposibil să câștigi cinstit 2.500 de lei până la 24 de ani, dacă nu intrai în pâine pe la 18 ani.
În 2024, salariul minim brut este 3.300 de lei, din care net, sau ”în mână”, ajunge la puțin peste 2.000 de lei. Bani pe care îi primesc acum aproape 1,9 milioane de angajați, o treime dintre cei peste 5,7 milioane de salariați din prezent, la o populație totală care depășește doar cu puțin 19 milioane.
În 1989, România avea 8 milioane de salariați, dar numărul populației ocupate ajungea la 10,9 milioane, dintr-un total de peste 23 de milioane de locuitori.